Mikrohullámú sütő receptek és tippek

Mikrohullámú sütőben készíthető egészséges ételek

A mikró nem csak hogy gyors, hanem még egészséges dolgokat is villámgyorsan rittyenthetünk vele! Ebben a cikkben bemutatjuk, milyen finom és egészséges falatokat kaphatunk ezzel az egyszerű eszközzel.

Zöldségek okos párolása

A mikro zöldségek párolására igazi bajnok, és a vitaminok is maradnak a helyükön.

Zöldség Párolási idő (perc)
Brokkoli 3 – 5
Sárgarépa 4 – 6
Cukkini 2 – 4
Paprika 2 – 3

Quinoa és barna rizs – a jóllakottság titka

Quinoa és barna rizs: az unalmas fehér rizs menjen csak pihenni! Mikroban ezek is hipp-hopp kész vannak.

Áru Főzési idő (perc) Víz arány (rész)
Quinoa 8 – 10 2
Barna rizs 20 – 25 2.5

Tojásételek – gyorskaja helyett

A tojás az egyik legjobb protein forrás, nem beszélve arról, hogy a mikróban bármikor készülhet egy gyors reggeli belőle.

Tojásétel Elkészítési módszer Főzési idő (perc)
Rántotta Keverd jól össze, mikró 1-2 perc és kész 1 – 2
Tükörtojás Üss egy tálkába, fólia rá és indulhat a show 2 – 3

Gyümölcsös desszert? Igen!

Mikróban a gyümölcsök párolása nem csak hogy gyors, de fú de finom is, és egészséges nasiként simán megállja a helyét.

Gyümölcs Párolási idő (perc)
Almák 2 – 3
Körték 3 – 4
Bogyós gyümölcsök 1 – 2

Egészséges snackek a tévé előtti esti hangulathoz

Mikróval készítsd a popcorn-t teljes kiőrlésűből, vagy csinálj magadnak házi chipset, és a mozis hangulat garantált.

A mikró használata nemcsak gyors ételeket jelent, hanem egészségbarát opciókat is a mindennapjainkba. Ha még több ötletre van szükséged, nézd meg cikkünket más hasznos infókkal a vásárlásáról vagy merülj bele, hogyan működik, illetve hogyan érdemes tisztítani és karbantartani itt.

Mikrohullámú sütőben süthető sütemények és desszertek

Nem sokan tudják, de a mikró nem csak arra jó, hogy felmelegítsük a maradék pörköltet. Bizony, szuper finom süteményeket is dobhatunk össze vele. Összegyűjtöttünk néhány könnyedén elkészíthető receptet, amivel bárki egy szempillantás alatt cukrásznak érezheti magát!

1. Villámgyors csokis süti

Csokiimádók, figyelem! Ez a sütike kevesebb idő alatt elkészül, mint egy rövid reklámszünet.

Hozzávalók:

Hozzávaló Mennyiség
Liszt 4 evőkanál
Cukor 4 evőkanál
Kakaópor 2 evőkanál
Tej 3 evőkanál
Olaj 2 evőkanál
Tojás 1 db
egy csipet
Csoki chips 2 evőkanál

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, kakaóport és sót.
  2. Dobj bele mindent, ami nedves és keverd csomómentesre.
  3. Mehet a massza a mikrohullámra alkalmas edénybe.
  4. Csak 1-2 perc, és kész is lesz.
  5. Hagyd kicsit kihűlni és már falhatjuk is.

2. Vágykeltő gyümölcsös pite

Itt egy egészségesebb édesség, ami gyorsan kész van és mindenki imádni fogja.

Hozzávalók:

Hozzávaló Mennyiség
Liszt 1 csésze
Cukor 1/2 csésze
Vaj 100 g
Tojás 1 db
Friss gyümölcs 2 csésze, kockázva

Elkészítés:

  1. Olvaszd meg a vajat, keverd jól össze a cukorral és a tojással.
  2. Add hozzá a lisztet, dolgozd össze, hogy szép sima legyen.
  3. A gyümölcsöket helyezd egy edény aljára, majd a masszát borítsd rá.
  4. Süsd a mikróban 5-7 percig.

3. Mesés tejes süti

Ez a tejes sütemény olyan könnyed, mint egy tavaszi sóhaj, és pikk-pakk elkészül.

Hozzávalók:

Hozzávaló Mennyiség
Liszt 1 csésze
Tej 1 csésze
Cukor 1/2 csésze
Tojás 1 db
Sütőpor 1 teáskanál
Vanília kivonat 1 teáskanál

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sütőport.
  2. Add hozzá a tojást és a vanília kivonatot is a tejjel együtt.
  3. Keverd el jó alaposan, majd öntsd egy mikróba tehető edénybe.
  4. Süsd 4-5 percig amíg megkeményedik.

Bármelyik receptet választod, garantáltan el leszel ragadtatva, hogy a mikród nem csak levest melegít.

Mikrohullámú sütőben melegíthető és nem melegíthető ételek

Ugye mindenkinek beugrik néha az a ciki érzés, mikor fogalmad sincs, hogy mi mehet a mikróba és mi nem? Megmenti a reggelt, a délutánt, a vacsit – na meg azt a pizzát, amit tegnap estig ropogtattál. De azért nem minden kaja haverkodik ezzel a csodagéppel. Nézzük meg, mit tehetsz bele és mit kerülj inkább el!

Melegíthető ételek

Imádjuk a gyors és kényelmes megoldásokat, ugye? Ezekkel az ételekkel nem nyúlhatsz mellé a mikróban:

Étel típusa Melegíthető
Levesek Kicsit se gáz!
Sült húsok Abszolút
Tészták Még szép
Zöldségek Naná
Pizza Hogyne!
Müzliszeletek Jöhet
Főtt tojás Semmi akadálya

Nem melegíthető ételek

Na most aztán figyelj, ezekkel inkább ne próbálkozz:

Étel típusa Nem melegíthető
Nyers tojás Ezzel készen van!
Fém edények No-no!
Diós vagy mogyorós piték Nem nyerő
Olajos ételek Inkább ne
Leveles tészták Kerüld el

Mikor modellt választasz, ne feledd, hogy a menő funkciók segíthetnek a könnyű melegítésben.

Hogyan varázsoljunk ropogós pizzát a mikróban?

Mindannyian ott voltunk már: maradék pizza, a hajnal egyik áldozata. De hogy varázsolhatjuk újra ropogósra anélkül, hogy egy gumilabda állagú csodává változna? Eláruljuk a titkot!

1. Tányér kiválasztása

Váljék szokásoddá, hogy a mikrózáshoz mindig a megfelelő tányért használod. Porcelán vagy üveg, ezek a nyerők! Segítenek abban, hogy a pizza úgy melegedjen át, mint egy napsütéses délelőtt.

2. Jegesedésmentes ropogóság

Szeretnéd, hogy a pizza ropogós maradjon? Használj rácsot! Szépen kiengedi a gőzt, és nem csinál másnapos valamit a végén.

3. Tik Tok, melegedj!

Időzítés, a legfontosabb. Ne add’ fel! Kapsz egy táblázatot, hogy ebben se tévedj el:

Pizza darabka Melegítési idő
Egy harapás 30-45 másodperc
Két harapás 1-1,5 perc
Az egész pizza 2-3 perc

4. Forróságpróba

Amikor lejár az idő, tapogasd meg, hogy meleg-e. Érezd a hőt! Ha még hűvös, adj neki még néhány másodpercet. Olyan, mintha gyors kéztartásban edzenénk.

5. Bonusz: Extra ízek

Csináljunk belőle igazi partiperceket! Dobd rá egy kis sajtot, vagy zöldségfélét, mielőtt elindítod a mikrót. A pizza érzi, hogy törődsz vele, és meg is hálálja!

A mikró gyorsasága és közvetlen melegítése miatt pofonegyszerű a pizzát melegen tartani, viszont figyeljünk arra, hogy ne száradjon ki. Próbáld ki a tippeket, és merülj bele a régi-új ízvilágba.

Mikrohullámú sütőben készíthető tészták és levesek

A mikró annyira király cucc tud lenni, főleg ha tésztát vagy levest akarunk villámgyorsan összedobni. Nem csak finom, de ha okosan válogatjuk a hozzávalókat, még egészséges is lehet. Nézzük, hogyan csináljuk!

Tészták készítése

Mikróval a tésztafőzés sem ördöngősség. Lássuk pár egyszerű receptet, amihez még szakácskönyv se kell!

Tészta típusa Hozzávalók Elkészítési idő
Mikrós tésztasaláta Tészta, vegyes zöldségek, olívaolaj, fűszerek 10 perc
Sajtos makaróni Tészta, sajt, tejszín 8-10 perc
Paradicsomos penne Tészta, paradicsomszósz, fűszerek 10 perc

A tésztát dobjuk egy mikrózható edénybe, öntsük fel vízzel, és fedjük le. Időről-időre keverjük meg, hogy tuti ne legyen kásás.

Levesek készítése

Levest is pofonegyszerű a mikróban csinálni. Lessetek rá ezekre az izgis ötletekre!

Leves típusa Hozzávalók Elkészítési idő
Vitaminleves Vegyes zöldségek, víz, fűszerek 12-15 perc
Krumplileves Krumpli, víz, tej, fűszerek 10-12 perc
Instant leves Instant levespor, víz 5-7 perc

Leveshez keressünk egy mélyebb edényt, és mindig fedjük le, különben tele lesz a mikró.

A mikró mágiájával időmegtakarítás a konyhában szinte garantált, és ezt a mókát nem akarjuk kihagyni. Főzésre fel!

Hogyan lehet tojást főzni vagy sütni mikrohullámú sütőben?

A mikró az a cucc, ami gyorsan segít tojást varázsolni reggelire, legyen az főtt vagy sült. Jöjjön pár praktika, hogy ne kapjon a tojás „gumigolyó” állagot, mikor nekiállunk pepecselni vele.

Tojásfőzés

Először is szerezz egy edényt, amit nem robbant szét a mikró. Következő lépés:

  1. Tojás pucolás: Nyisd fel a tojásokat úgy, hogy ne robbanjanak.
  2. Főzés előkészület: Az edényt zárd le mikrós fóliával, hogy a tojás ne pusztítson gőzkommandósai által.
  3. Időzítés: Általában 1-2 perc alatt párolódik meg, de nézd a mikrós teljesítményt, nehogy túlgőzöld!

Főzési idő

Tojások száma Főzési idő (perc)
1 1 – 1,5
2 1,5 – 2
3 2 – 2,5

Tojás sütése

Mikróban tojást sütnél? Naná, hogy egyszerű, itt a menet:

  1. Tojás püré: Törd össze őket egy tálban, adj hozzá só-bors mixet.
  2. Mi kell hozzá: Töltsd bele egy mikróra szabott edénybe.
  3. Sütési technika: Ügyelj rájuk, nehogy szétszakadjanak, általában 1-2 perc elegendő.

Sütési idő

Tojások száma Sütési idő (perc)
1 1 – 1,5
2 1,5 – 2
3 2 – 2,5

Praktikák tojáshoz

  • Ne játszd a tűzoltót, használj mikróbiztos edényeket.
  • A tojás legyen fedett, hogy ne robbanjon a konyha.
  • Jöhet pár zöldség vagy fűszer is, hogy feldobd ezt a tojásbanzájt.

Ételkészítés tippek kezdőknek

Szóval van egy mikrohullámú sütőd, és szeretnéd kihasználni a lehetőségeit? Tök jó, mert néhány ügyes trükk és tipp segíthet, hogy finomabb kajákat üss össze vele. Nézzük, miket érdemes tudni ahhoz, hogy a mikró ne csak a maradék pizza melegítésére legyen!

1. Tanuljuk meg, hogyan működik

A mikródat valójában azért szereted, mert pikk-pakk melegít. De mi a titok? Az energiáját okosan használja, hogy a vízmolekulák táncra perdüljenek, és melegítsenek fel mindent, ami eléjük kerül. Ha tisztán látod, hogy mitől serceg a levesed, már simán mehet is a további részletek felfedezése.

2. Válasszunk okosan edényt

Figyelj, a mikróban nem mindennek van helye. Fémmel például ne próbálkozz, nem fog örülni. Helyette inkább nyúljon a kezed üveghez vagy kerámiához, az tuti, hogy bírni fogja. Ha kicsit elvesznél az edényerdőben, böngészhetnéd a polc és kiegészítők világát.

3. Ne feledjük a teljesítményt

Itt jön a bűvészkedés: a mikrók különböző erejével kell számolni. Most jön a tipp: ha egyszer túlfőtt, vagy megkeményedett a kajád, lehet, hogy a teljesítmény táblát itt az ideje fellapozni.

Watt Főzési idő
600-800 Hosszabb
800-1000 Közepes
1000+ Rövidebb

4. Lefedés, barátom, le-fedés!

A mikróban senki nem szereti a száraz kaját. Takarjuk le egy kis fóliával vagy mikró-barát fedővel, hogy megőrizze azt a szép, nedves állagát.

5. Beleszimatolunk az ételbe közben

Hogy elkerüljük, hogy csak egyik fele legyen forró, figyeljünk rá, hogy néha-néha megállítsuk és megkeverjük a kaját.

6. Vegyünk egy mély levegőt (és hűtsük le az ételt)

Mikor kikapod a mikróból, ne dobj be mindent azonnal! Hagyd egy kicsit állni, hadd járja át rendesen a hő.

Ezekkel a tippekkel a mikrózás igazi mesterévé válhatsz. Ha okos dolgokat szeretnél olvasni a mikrókat illetően, nézd meg az árak, vélemények, meg az összehasonlítás részeket. Jó mikrozást, és éljenek a finom falatok!

Előmelegítés – van-e rá szükség?

Amikor a mikrohullámú sütőt beizzítjuk, sokakban felmerül a nagy kérdés: muszáj előre fűteni? Általánosságban a mikró nem úgy működik, mint a hagyományos sütők – nincs feltétlenül szükség rá, de azért nézzük meg, van-e olyan helyzet, amikor mégis érdemes megfontolni.

Miért nincs szükség előmelegítésre?

  1. Villantós melegítés: A mikró szuper gyorsan dolgozik, a hullámok ott melegítenek, ahol igazán számít, vagyis az étel molekuláit célozzák, és így az ripsz-ropsz kész.
  2. Időt spórolsz: Kihagyva az előmelegítést, pikk-pakk az asztalon találhatod a kaját, így tényleg arra koncentrálhatsz, ami fontos – az evésre.

Mikor lehet szüksége előmelegítésre?

Bár a legtöbbször nem kellenek felesleges körök, de van, amikor érdemes lehet az előkészület:

  • Olyan pizza és pékáruk esetén, ahol a ropogós kérgen van a hangsúly, hasznos lehet egy kis kezdő melegítés, hogy ne legyen olyan, mint a gumilabda.
  • Régebbi vagy ódivatú mikrókénál előfordulhat, hogy a hatékonyságuk kívánnivalót hagy maga után, ezért néhány darabba szereltek egy ilyen funkciót is – érdemes lehet átböngészni, hogy mit tud a saját mikrohullámú csodánk.

Mítoszok az előmelegítéssel kapcsolatban

Egyesek úgy hiszik, hogy az előmelegítés feldobja az étel ízét. Viszont a mikróval ez a képesség legtöbbször a mesék világába tartozik. Az ízhatásokat inkább a felhasznált alapanyagok és az elkészítési techikák döntik el.

Táblázat az előmelegítésre vonatkozó információkról

Szempont Előmelegítés szükséges Indoklás
Gyors étkezések Nem Azonnali melegítés
Péksütemények Igen Ropogós kívül, puha belül
Hagyományos sütő Igen Az étkezés egyenletes elkészítése

 

A szerzőről

Shopping Cart