mikrohullámú sütő káros hatásai

Mikrohullámú sütő káros hatásai – tények és tévhitek

Mikrohullámú Sütők Biztonsága

Vessünk egy pillantást arra, hogyan is működnek ezek a szerkezetek, és milyen hatással lehetnek egészségünkre az általuk melegített ételek.

Mikrohullámú Sütők Működése

A mikrohullámú sütők rádióhullámokat használnak. Ezek a mágikus hullámok gerjesztik az ételekben lévő vízmolekulákat, ami hőt hoz létre, és így gyorsan felmelegíti az ételt. Ha rendesen használjuk, akkor nem lesz gond az egészségünkkel a Nők Lapja szerint.

Működési Trükk Hatás
Elektromágneses hullámok A vízmolekulák mozgatásával melegítik az ételt
Fém háló az ajtón Nem engedik ki a hullámokat

Mikrohullámok és Ételek Egészségügyi Hatásai

Sokan aggódnak, hogy a mikrohullámok tönkreteszik az ételt. Egyes vélemények szerint a mikrohullámú sütők tudják károsítani a tápanyagokat. Dr. David Katz, a Yale Egyetem szupersztárja, azt mondja, hogy a főzés minden formája hat a tápanyagokra. A mikrózás során pedig kevesebb vizet használunk, ami miatt sokszor több vitamint, mint például C-vitamint vagy omega-3-at meg tudunk őrizni.

Tápanyagok „fájós pontjai” Hőfok hatása
C-vitamin Magas hő rontja
Omega-3 zsírsavak Melegítéssel minimálisan károsul

Ha még mindig keressük a számunkra megfelelő darabot, csekkoljuk a vásárlás oldalunkat, ahol összegyűjtöttük az összes jó tanácsot.

Mikrohullámú Sütők és Táplálkozás

Örök kérdés, hogy miként maradnak az ételeink egészségesek, miután átmentek a mikrózás „szitáján”. Nézzük meg, hogyan alakul a tápérték, ha a mikrót használjuk a konyhában.

Hogyan Károsodhatnak az Ételek?

Ha a mikrót bevonjuk, nem árt átgondolni, mi az, amit betesszünk. Hús és szárnyas esetében például extra óvatosság ajánlott, mert a mikró hullámai nagyobb darabka közepéig nem biztos, hogy elérnek. Vigyázzunk az ételmérgezés elkerülése érdekében!

A Tápanyagok Óvása

Sütögetéskor néhány trükk jól jöhet, hogy szép és finom maradjon minden:

  1. Használj kevés vizet, hogy a jóság ne oldódjon fel.
  2. Rövid főzési idő, hogy a hasznos anyagok ne párologjanak el.
  3. Ha lehet, alacsonyabb fokozaton melegíts, különösen ha zöldséget készítesz.

Tapasztalatból mondjuk, hogy odafigyeléssel a simán megóvhatjuk az étel értékes tartalmát.

Egészséges Életmód

Sokan aggódnak, vajon ezek az otthoni ketyerék valóban befolyásolják-e az ételeink tápanyagtartalmát, és így az egészségünket. Nézzük át ezt a kérdést egy kicsit közelebbről.

Mikrohullámú Sütők és Vitaminkárosodás

Van olyan, aki azt gondolja, hogy a mikrózás tönkreteszi az ételek vitaminjait. Csakhogy Dr. David Katz, a Yale Egyetem szakértője szerint szinte minden főzési módszer befolyásolja az ételek tápanyagtartalmát, és néhány vitamin érzékenyebb a hőre. Nézzük csak meg ezt a táblázatot:

Főzési Módszer B1 (tiamin) C-vitamin A-vitamin
Mikrohullámú sütő 24% 34% 23%
Főzés 50% 50% 40%
Párolás 20% 15% 10%

Forrás: Hazipatika

Szóval, a mikró nem az ördög találmánya, ráadásul még egészségtudatos is lehet, ha okosan használjuk.

Biztonságos Edények Használata

Na és mi a helyzet az edényekkel? Óriási jelentősége van annak, hogy milyen edényeket használunk a mikróban, ha a biztonságot és az egészséget nézzük. Leginkább az üveg, kerámia vagy porcelán edényekkel járunk jól, mert ezek nem égetik ki magukból a BPA-t vagy más káros anyagokat, amikor felmelegszenek.

Kerülendő a műanyag, mert az felmelegedve káros anyagokat ereszthet az ételbe. Itt van erről egy kis összefoglaló:

Edény típusa Ajánlott?
Üveg Naná!
Kerámia Abszolút!
Porcelán Mindenképp!
Műanyag Ne már!

A biztonságos edények nem csupán az étel minőségét őrzik meg, de részévé válhatnak az egészséges életmódnak is.

Rejtett Kockázatok

Persze, a mikró az otthon kényelme, de van pár dolog, amire figyelni kell. Ahhoz, hogy ne riogassunk senkit, emlékeztetőként említjük, hogy a legfélelmetesebb dolog a kis csalóka gépből, hogy a mikrohullámok meghibásodás esetén kiszökhetnek, ha a sütő ajtaja nyitva van. Ne aggódj, mert a termékgyártók fém rácsokat pakolnak az ajtóra, hogy a mikrohullámokat bent tartsák – mintha egy láthatatlan korlát lenne.

A másik gond, hogy a mikró nem mindig „szuperhős” az ételek egyenletes hevítése terén, főleg ha vastag húsokról van szó. Ezért jobb, ha a marhahúst inkább más megoldással készítjük el. Ételfertőzést szeretnénk ugyanis elkerülni.

Kockázat Mi Baj? Mit Tegyünk?
Szökő mikrohullám Nyitott ajtónál a hullámok rád támadhatnak Csukott ajtónál használni
Egyenlőtlen hevítés Vastag cuccok nem hevítenek át Vágd fel, vagy válassz vékonyabbat

Javasolt Használati Szabályok

A biztonságos használat kulcsfontosságú, hogy ne kerüljünk felesleges galibába az étellel. Íme pár tipp, hogy kevesebb fejfájást okozzon:

Használati Szabályok Részletek
1. Válasszunk bölcsen edényeket! Üveg, kerámia vagy porcelán a nyerő, így elkerülheted a kajádban úszkáló műanyagokat. A BPA-mentes műanyagok sem mindig biztonságosak.
2. Ne a nagy darab húst tegyük be! A mikró nem igazán tud áthatolni vastag húsokban, mint a nyers marha vagy csirke, ami food pánikhoz vezethet.
3. Biztosítsuk a forróságot! Mikrózásnál fontos, hogy a kaja forró legyen mindenhol, hogy a baciknak esélyük se legyen.
4. Vigyázzunk a főzési időre! Ha túl sokáig megy a mikró, a tápanyagok is elillanhatnak.

Mellékhatások és Elméletek a Mikrózásról

Sokan félnek a mikró okozta esetleges mellékhatásoktól, de a tudomány azt mondja, nem kell aggódnunk, ha normálisan használjuk. Ami a mikrókra vonatkozik, ezeket érdemes szem előtt tartani:

  • Nincs Sugárzás: Az étel nem kezd el sugározni attól, hogy a mikrohullámúban melegítjük. A melegítés az atomok mozgásából adódik, ami önmagában nem gond.
  • Tápanyagmegőrzés: Lehet, hogy hallottad, hogy a mikrózás tönkreteszi a tápanyagokat, de Dr. David Katz szerint bármilyen főzés hatással van a tápanyagokra, a miért mikróval talán még jobban is megőrizhetjük némelyiket, mint például a C-vitamint.
  • Mikrosugárzás: A mikró nem bocsát ki káros sugárzást. Nem kapunk tőle rákot, ha mellette állunk, mert a sugarak bent maradnak a gépben.

Ezek az infók segítenek, hogy bátran használjuk a mikrohullámú sütőt, és még élmény is lehet az ételkészítés gyorsasága és kényelme.

A szerzőről

Shopping Cart